PCOS (sindrom policističnih jajnika)

Informacije za pacijente : Sindrom policističnih jajnika

(PCOS – Polycystic ovary syndrome )

PCOS PREGLED  –  Sindrom policističnih jajnika je stanje koje uzrokuje neredovite menstruacije zbog izostanka ovulacije, te zbog povišenih razina androgena (muških spolnih hormona). Učestalost je 5-10%. Povišene razine androgena mogu uzrokovati pojačan rast dlaka na licu, akne i prorjeđivanje kose na tjemenu (muški tip ćelavosti). Veliki postotak žena sa PCOS, iako ne sve, imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost, te imaju povišen rizik od razvijanja dijabetesa, te opstruktivne apneje (epizode prekida disanja u snu ).  Za žene koje žele ostati trudne, često je potrebna terapija lijekovima ili injekcijama za plodnost koje će pomoći potaknuti ovulaciju.

Iako PCOS nije u potpunosti reverzibilan, postoji niz terapija koje mogu reducirati ili minimalizirati neugodne simptome. Većina žena sa PCOS su u mogućnosti voditi normalan život bez značajnih komplikacija.

PCOS UZROK  –  Uzrok nastanka sindroma policističnih jajnika još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Vjeruje se da abnormalne razine luteinizirajućeg hormona hipofize (LH) te muških spolnih hormona (androgena) ometaju normalnu funkciju jajnika. Da bi objasnili na koji način ti hormoni uzrokuju simptome, potrebno je razumjeti kako funkcionira normalni menstrualni ciklus.

NORMALNI MENSTRUALNI CIKLUS  –  Mozak (uključujući hipofizu ),  jajnici i maternica slijede niz događaja kroz svaki mjesec koji pripremaju tijelo za trudnoću.  Dva hormona, folikulstimulirajući hormon (FSH ) i luteinizirajući hormon (LH),  se proizvode u hipofizi, a jajnici proizvode druga dva – progesteron i estrogen.

Za vrijeme prve polovice ciklusa blago se povećava razina FSH koja stimulira jajnik da razvije folikul koji sadrži jajnu stanicu (oocitu).  Folikul producira rast razine estrogena, što uzrokuje zadebljanje stijenke maternice i potiče hipofizu da sredinom ciklusa otpusti vrlo veliku količinu LH.  Taj nagli porast LH uzrokuje otpuštanje jajne stanice iz jajnika (što nazivamo ovulacijom ). Ukoliko dođe do oplodnje, razvija se embrij koji putuje kroz jajovod do maternice. Nakon ovulacije jajnik proizvodi i estrogen i progesteron, što priprema maternicu za moguću implantaciju embrija i trudnoću.

MENSTRUALNI CIKLUS KOD PCOS  –  Kod žena sa policističnim jajnicima stvara se niz malih folikula   (male ciste 4-9mm u promjeru) koji se nakupljaju u jajniku, odakle i potječe naziv „policistični“ jajnici. Niti jedna od tih malih folikula ne rastu do veličine koja bi uzrokovala ovulaciju.  Kao rezultat, razine estrogena, progesterona, LH i FSH postaju neuravnotežene.

Jajnici i adrenalne žlijezde normalno proizvode androgene hormone.  Primjeri androgena uključuju testosteron, androstendion, dehidroepiandrostendion (DHEA ) i DHEA sulfat (DHEA–S ). Kod žena sa PCOS androgeni mogu biti povišeni zbog visokih razina LH, ali i zbog visokih razina inzulina koji je također vrlo često i uobičajeno prisutan kod policističnih jajnika.

PCOS SIMPTOMI  –  Navedene promjene u razinama hormona koje smo opisali uzrokuju klasične simptome policističnih jajnika uključujući izostanak ili nepravilne i neredovite menstruacije, pojačan rast tjelesne dlakavosti, stanjivanje i moguć gubitak kose na tjemenu, akne i teškoće pri začeću zbog izostanka ovulacije.

Znakovi  i simptomi PCOS počinju za vrijeme puberteta, iako neke žene ne razviju simptome do kasne adolescencije ili čak do rane odrasle dobi. Kao što su razine hormona kod žena individualne i variraju, tako i kod  žena sa policističnim jajnicima simptomi mogu varirati od blagih do vrlo ozbiljnih oblika akni, dlakavosti ili gubitka kose.

NEREDOVITE MENSTRUACIJE  –  Ukoliko ne dođe do ovulacije, sluznica maternice (endometrij ) se ne ljušti i ne obnavlja ravnomjerno kao kod normalnog menstrualnog ciklusa. Umjesto toga endometrij postaje zadebljan i ljušti se neredovito što može rezultirati vrlo jakim i/ili produženim krvarenjem.  Neredovite menstruacije kao i izostajanje mjesečnog krvarenja povećava rizik prekomjernog rasta endometrija (hiperplazije endometrija), te čak može i dovesti do karcinoma endometrija.

Žene s policističnim jajnicima imaju manje od 6 – 8 menstruacija godišnje. Neke žene imaju normalne menstrualne cikluse za vrijeme puberteta, koji postanu neredoviti ukoliko dobiju prekomjernu tjelesnu težinu.

PCOS I PREKOMJERNA TEŽINA  –  Sindrom policističnih jajnika povezan je sa postepenim dobivanjem prekomjerne težine i pretilošću kod polovice žena. Kod nekih će se pretilost razviti već  tijekom puberteta.

PCOS, HIRZUTIZAM i  AKNE –  Muški tip dlakavosti  (hirzutizam ), može se vidjeti kod žena sa policističnim jajnicima u blagom ili vrlo izraženom obliku, te zahvaćati kožu iznad gornje usne, bradu, vrat, obraze, prsa, gornji i donji abdomen, nadlaktice i unutarnju stranu bedara. Akne su stanje kože koje uzrokuje masnu kožu i upale folikula dlake.

INZULIN I PCOS  –  Inzulin je hormon koji regulira razinu glukoze (šećera ) u krvi, a proizvodi se u specijaliziranim stanicama unutar gušterače, te je kod PCOS često povišen. Kada poraste količina glukoze u krvi (npr. nakon jela ), gušterača proizvodi inzulin koji pomaže tijelu da iskoristi glukozu za stvaranje energije.

  • Ukoliko se razina glukoze u krvi ne smanjuje dovoljno pod utjecajem normalnih razina inzulina, gušterača proizvodi više inzulina. Prekomjerna proizvodnja inzulina se naziva hiperinzulinemija.
  • Kada su povišene količine inzulina potrebne za održavanje normalne razine glukoze u krvi, osoba ima „inzulinsku rezistenciju“ .
  • Kada se količina glukoze u krvi ne može održati normalnom čak i sa povećanim količinama inzulina, osoba ima intoleranciju glukoze, koja se naziva i „predijabetes“.
  • Ukoliko razina glukoze u krvi raste usprkos povišenim količinama inzulina osoba je razvila dijabetes tip 2 („šećernu bolest“ ).

Inzulinska rezistencija i hiperinzulinemija mogu se pojaviti kod žena sa PCOS bez obzira da li imaju normalnu ili prekomjernu tjelesnu težinu. Od onih žena koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i pretilost, do 35% će razviti stanje predijabetesa do 40-te godine, a 10% će razviti dijabetes tip 2.

Rizik se također povećava dodatno za žene koje u obitelji imaju povijest dijabetesa, prekomjerne težine i pretilosti, te za žene Afričko – Američkog i Latino porijekla.

NEPLODNOST  –  Mnoge žene sa policističnim jajnicima nemaju redovitu ovulaciju i potrebno im je duže vrijeme da ostvare trudnoću. Ukoliko do trudnoće ne dođe nakon 6 – 12 mjeseci, preporučeno je napraviti procjenu plodnosti i dodatne pretrage.

BOLESTI SRCA  –  Pretile žene koje imaju i inzulinsku rezistenciju ili dijabetes su također povišenog rizika za razvijanje konorarne bolesti, suženja arterija koje dovode krv do srca. Nije sigurno da li žene sa PCOS imaju i povećan rizik od konorarnih bolesti, no gubitak težine i reguliranje abnormalnosti u razinama inzulina može smanjiti taj rizik.

APNEJA U SNU  –  Čak do 50% žena sa policističnim jajnicima će razviti apneju u snu. To je stanje u kojem  tijekom spavanja dolazi do prekida disanja više puta tijekom noći. Pacijenti s apnejom su danju pospani i umorni, bez obzira koliko dugo su spavali. Razlikujemo opstruktivnu apneju do koje dolazi zbog opuštanja mišića jezika i grla, centralnu apneju do koje dolazi kada mozak ne šalje pravilne signale za disanje mišićima, te kombiniranu apneju. Netretirana apneja također dovodi do povišenog rizika inzulinske rezistencije, pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih problema (visoki tlak, srčani i moždani udar, aritmija).

DIJAGNOSTICIRANJE  PCOS  –  Za dijagnosticiranje policističnih jajnika potrebno je imati dva od tri slijedeća simptoma :

  • Neredovite mjesečnice uzrokovane izostankom ovulacije ili neredovite ovulacije
  • Dokaz povišenih razina androgena koji se može temeljiti na simptomima (pojačana dlakavost, akne, muški tip ćelavosti ) ili nalazima krvnih pretraga (povišene razine androgenih hormona)
  • Policističan izgled jajnika kod pregleda ultrazvukom

Uz navedeno, ne smije postojati drugi uzrok povišenih androgenih hormona i neredovitih mjesečnica (npr. kongenitalna adrenalna hiperplazija, tumori koji proizvode androgene, hiperprolaktinemija itd).

Uobičajeno se koriste krvne pretrage za tireoidstimulirajući hormon (TSH ), FSH i prolaktin. Razine inzulina se ne koriste kao metoda dijagnostike jer mogu biti povišeni i kod ljudi koji imaju prekomjernu težinu, te ne postoji razina inzulina koja se može uzeti kao dijagnostička za PCOS.

Ukoliko je PCOS potvrđen, dodatno se provjeravaju razina glukoze i kolesterola u krvi, kao i test opterećenja glukozom (OGTT ) zbog dokazivanja predijabetesa i dijabetesa (razine glukoze u krvi mogu biti normalne kada se mjere natašte i kod predijabetes i dijabetes stanja ). Kod žena koje imaju umjeren do ozbiljan hirzutizam (prekomjeran rast dlaka) dodatno se rade i testovi razina testosterona  i DHEA–S. Sve žene sa dijagnosticiranim PCOS trebaju biti pod liječničkim nadzorom i redovito se kontrolirati. Simptomi PCOS mogu biti blagi i izgledati nebitno ili samo iritirajuće, a terapija i tretman nepotrebni, no netretirani PCOS dovodi s vremenom do pogoršanja simptoma i drugih već nabrojanih zdravstvenih problema.

PCOS LIJEČENJE

ORALNI KONTRACEPTIVI  (OHK) – Najčešće se koriste kao tretman za regulaciju menstruacije da bi smanjili rizik od hiperplazije endometrija i karcinoma endometrija. Kontraceptivi uzrokuju mjesečno ljuštenje sluznice maternice i krvarenje, ali ne liječe PCOS koji se nakon prestanka uzimanja pilula najčešće vraća. Također se koriste i u tretmanu pojačane dlakavosti i problema sa aknama. Žene s PCOS povremeno ovuliraju, pa oralni kontraceptivi služe i za zaštitu od neplanirane trudnoće.

Oralni kontraceptivi smanjuju proizvodnju androgena, dok antiandrogeni lijekovi (kao spironolakton) smanjuju efekt androgena. Oba tretmana se mogu kombinirati da bi usporili i reducirali rast dlaka, kao i pojavu akni.

Prije prepisivanja oralnih kontraceptiva potrebno je učiniti pretrage krvi da se isključi trudnoća. Ukoliko žena nije imala menstruaciju duže od 6 tjedana, može se prvo prepisati terapija da se inducira menstrualni ciklus.

NUSPOJAVE  –  Neke žene (ne samo sa policističnim jajnicima) koje uzimaju oralne kontraceptive prestanu imati mjesečno krvarenje ili razviju neredovito točkasto ili oskudno krvarenje i neredovito krvarenje što se obično razriješi nakon nekoliko menstrualnih ciklusa. Mnoge žene brinu da će im se težina povećati, no postoje i kontraceptivi koji sadrže vrlo niske doze hormona. Na početku uzimanja kontraceptiva moguće je razviti osjetljivost i bolnost dojki, mučninu, napuhnutost,  no ti simptomi obično nestanu nakon dva  –  tri mjeseca. Pilule su sigurne i učinkovite, no postoji blago povećani rizik stvaranja krvnih ugrušaka u nogama ili plućima. Taj rizik je rijetka komplikacija za mlade, zdrave žene nepušačice, ali ozbiljan rizik za starije, pušačice i žene koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu.

PROGESTIN  –  Jedna  od metoda liječenja neredovite menstruacije je uzimanje hormona progestina,  10 – 14 dana svakih 1 – 3 mjeseca. To će potaknuti  menstruaciju kod gotovo svih žena sa PCOS, ali neće pomoći kod kozmetičkih problema (dlakavost, akne ), te ne štiti od trudnoće. Također reducira rizik od karcinoma maternice.

LIJEČENJE PREKOMJERNE DLAKAVOSTI  –  Pretjeran rast dlaka na licu i/ili ostalim dijelovima tijela može se ukloniti brijanjem, depilacijom, elektrolizom, IPL i laserskom terapijom. Mnoge žene brinu da će ti tretmani uzrokovati brži i jači rast dlaka, iako to nije točno.

Kod žena sa policističnim jajnicima hormonalni tretman prekomjernog rasta dlaka se odvija u dva koraka. Prvi korak je propisivanje estrogen – progestin kontraceptiva. Ukoliko nakon šest mjeseci nije postignuto zadovoljavajuće poboljšanje, idući korak je dodavanje terapije spironolaktonom koji je antiandrogen. Ukoliko su rezultati sa estrogen – progestin terapijom zadovoljavajući terapija se nastavlja.

Gubitak kose na tjemenu se može tretirati lijekovima u nekim situacijama, a u ostalim se koristi zamjenska kosa (mikrokosa) i perike.

GUBITAK TEŽINE  –  Najučinkovitiji pristup za kontrolu inzulinskih abnormalnosti, neredovitih menstruacija i ostalih simptoma PCOS je gubitak težine. Na primjer, velik broj žena sa PCOS koje imaju prekomjernu težinu i izgube 5 – 10 % težine, primjećuju da im menstruacije postanu urednije. Gubitak težine se često može ostvariti programom dijetne prehrane i tjelesne aktivnosti.

Postoji više opcija za liječenje  pretilosti. One su identične onima koje su preporučene ženama bez PCOS, te uključuju dijetnu prehranu, tjelesnu aktivnost, lijekove za gubitak težine (iako je njihova upotreba limitirana) te bariatrična kirurgija (postupci koji mijenjaju kapacitet i anatomiju probavnog sustava u svrhu liječenja prekomjerne težine). Bariatrična kirurgija može biti opcija za ozbiljno pretile žene sa BMI>40, koje imaju PCOS. Nakon operacije moguće je izgubiti značajnu težinu, što može uspostaviti normalne menstrualne cikluse, sniziti razine androgena, ublažiti hirzutizam i reducirati rizik od dijabetesa tip 2.

METFORMIN  –  je lijek koji poboljšava učinkovitost inzulina proizvedenog u tijelu. Razvijen je kao tretman za dijabetes tip 2, ali može biti preporučen ženama sa policističnim jajnicima u određenim slučajevima.

  • Ukoliko žena nema redovite menstruacije, prvi tretman je hormonalna metoda kontracepcije. Ukoliko ih ne može uzimati alternativno se može preporučiti metformin (najčešće se preporučuje progestin kao dodatak metforminu) tijekom šest mjeseci, ili dok se menstrualni ciklus ne uredi.
  • Metformin može pomoći kod gubitka težine. Iako metformin nije lijek za gubljenje težine, neka istraživanja su pokazala da žene sa PCOS, koje su na niskokaloričnoj dijeti, izgube više kilograma uz uzimanje metformina. Ukoliko se koristi metformin nužno je da su dijetetska prehrana i tjelesna aktivnost također dio preporučenog programa, jer se težina, koja se izgubi u prvoj fazi uzimanja metformina, nakon određenog vremena vraća.

Metformin nije uobičajeno preporučen za žene koje imaju PCOS i poteškoće sa začećem, jer nije toliko učinkovit kao drugi lijek za poticanje ovulacije – klomifen. Grupa stručnjaka također ne preporučuje metformin ženama koje imaju prekomjeran rast dlaka (hirzutizam). Kontraceptivne pilule zasebno ili u kombinaciji sa antiandrogenim lijekovima, bolja su opcija.

LIJEČENJE NEPLODNOSTI  –  Ukoliko testovi pokažu izostanak ovulacije kao uzrok neplodnosti, postoji nekoliko opcija tretmana na raspolaganju. Oni su najučinkovitiji kod žena koje nisu pretile.

Primarni tretman za žene koje ne mogu začeti, a imaju policistične jajnike, je gubitak težine. Čak i najmanji gubitak težine omogućava ženi da dobije ovulaciju. Dodatno, gubitak težine može poboljšati učinkovitost ostalih tretmana neplodnosti.

Klomifen je odobren od «US Food and Drug Administration» (FDA; Agencija za lijekove) kao oralni lijek koji stimulira jajnike da otpuste jednu ili više jajnih stanica. Djeluje kao okidač za ovulaciju kod otprilike 80% žena, te će 50% od njih ostati trudne.

Letrozol je lijek koji je FDA odobren za terapiju karcinoma dojke, ali nije odobren za poticanje ovulacije. No ipak, neka istraživanja pokazuju da je postotak živorođene djece viši kod pretilih žena sa PCOS kada uzimaju letrozol umjesto klomifena.

Nekoliko istraživanja pokazuje da uzimanje metformina u kombinaciji sa klomifenom povećava broj ovulacija, druga istraživanja ne pokazuju dodatna poboljšanja kombiniranjem oba lijeka. Također, nije jasno da li je metformin siguran tijekom trudnoće (kod FDA je na listi kategorije B za trudnoću, što se općenito smatra relativno sigurnim); ženama koje uzimaju metformin prije trudnoće savjetuje se da ga prestanu uzimati čim ostanu u drugom stanju.

Ukoliko žena nema ovulaciju ili ne može začeti uz terapiju klomifenom, može se preporučiti terapija gonadotropinskim lijekovima  (injekcijama folikulstimulirajućeg hormona). Ovulacija se događa u gotovo svim slučajevima kod žena koje imaju PCOS i koriste gonadotropinsku terapiju, otprilike 60% od tih žena će ostvariti trudnoću.

DODATNE INFORMACIJE  –  Vaš ginekolog je najbolji izvor informacija za sva pitanja i brige vezane uz Vaš zdravstveni problem.

pcos
Radno vrijeme

Ponedjeljak - Subota: po dogovoru

Kontakt

Pavla Hatza 8, 10000 Zagreb

Mob: +385 (91) 951-97-98
Tel: +385 (1) 660-91-35
Email: poliklinika.veritas@gmail.com