Psihološka potpora u porodu i babinju (doula)

Što je doula?

Doula prati ženu kroz porođaj i pomaže joj osigurati informirano, sigurno i lijepo iskustvo rađanja. Znanstveno je dokazano da porođaj uz doulu ima bolji ishod u smislu smanjenog rizika za operativni dovršetak poroda, manje potrebe za sredstvima protiv bolova, te znatno povećava zadovoljstvo majki nakon poroda. Naša doula certificirana je od strane DONA International, te se u svom radu oslanja na stručnu obuku, znanje i višegodišnje iskustvo kako bi pružila informativnu i emocionalnu potporu, te fizički komfor rodiljama. Osigurat će vam drugačiji pogled na trudnoću i porod, dati savjete kako olakšati bolne trudove i pomoći u opuštanju. Može vas opustiti masažom, zauzimanjem odgovarajućeg položaja i ostalim tehnikama. Doula surađuje isključivo s vama, ne sa pružateljem zdravstvene skrbi ili s bolnicom u kojoj ćete roditi.

Kroz trudnoću

Doula će biti vaša tiha pratnja kroz trudnoću, nenametljiva, ali uvijek tu za vas. Za početak naći ćete se jednom da prođete sve događaje kroz trudnoću i pripreme za porod kroz treće tromjesečje. Drugi put proći ćete sve ono što vas čeka kada porod krene: što trebate ponijeti u bolnicu, kako postupiti kada trudovi krenu i kada dođete u odabranu bolnicu. Rodilja mora biti potpuno spremna i informirana o svemu što je čeka. Rezervirat će za vas vrijeme na dan termina i pet dana prije i poslije njega. Ukoliko vam se termin krivo poklopi ili dođe do izvanrednih okolnosti osigurat ćemo vam zamjensku doulu koja je jednako obrazovana i koju naravno možete upoznati.

Kada trudovi krenu

Doula vam je na raspolaganju 24h i možete joj uvijek javiti sve što se događa i što vam je neubičajeno. Trudovi ne počinju intenzivno i jako kao u filmovima, trudovi kreću polagano, neredoviti su i slabi ponekada i nekoliko dana prije poroda. Čut ćete se sa svojom doulom i za vrijeme lažnih trudova jer i oni mogu biti početak, ako ništa drugo pratit ćete zajedno njihov tijek. Kada se trudovi nastavljaju i postaju sve duži, a razmak između truda je sve kraći to vam daje znak da se nešto ozbiljnije događa. Kada trudovi ojačaju i postanu intenzivniji tada dogovarate želite li da vam doula dođe kući ili krećete odvojeno prema bolnici.

Kod kuće

Kod kuće ćete se gibati na lopti, šetati, disati i to će vam olakšati bolne trudove. Možete šetati oko kuće ili ležati ako vam tako bolje odgovara. Možete ostati sve dok ne procijenite da su se trudovi zaredali i da nema prostora za ostanak kod kuće. Naravno ukoliko vam pukne vodenjak krenuti ćete prema bolnici.

U bolnici

U bolnici ćete se prijaviti u rodilište, dok vas pregledavaju i rade vam obradu, doula će vas prijaviti za ostanak. Pridružit će vam se u boksu nakon što vas obrade. Ukoliko dopustite fotografiranje, doula će fotografirati vaš porod u nekoliko faza, a nakon poroda proslijedit će vam sve fotografije. To su vaše fotografije i doula se neće koristiti njima niti ih objavljivati i pokazivati. U bolnicu doula nosi svoju torbu u kojoj se nalaze rješenja za sve vaše potrebe prilikom boravka u rodilištu.

Tata i doula u bolnici

Ovisno o dogovoru i o uvjetima u bolnici tata može biti kod kuće, na poslu ili u čekaonici rodilišta. Ukoliko je tako dogovoreno, doula će nazvati i informirati tatu o skorom dolasku djeteta te on može krenuti prema bolnici i po rođenju zamijeniti mjesto sa doulom kako bi proveo zlatni sat s tek rođenom bebom i suprugom. U nekim bolnicama dozvoljeno je prisustvo tate i doule u prostoriji za rađanje.

Tata i Doula izvan bolnice

Ukoliko je budući tata planirao pratiti suprugu na porodu doula će mu biti od velike važnosti. Kroz trudnoću naći ćete se dva puta kako bi vam objasnila kako i u kojoj mjeri možete pomoći supruzi kroz trudnoću, kada porod krene i u samoj bolnici na porodu. Proći ćete kroz tehnike disanja, tehnike olakšanja boli u trudu, što sve treba ponijeti u rodilište i kako to primijeniti kada dođe vrijeme za to.

Poslije poroda

Doula obično ostaje s majkom nakon poroda, sve dok obitelj ne bude spremna za zajedničko druženje. Pomoći će vam oko prvog dojenja, te biti uz vas dok obrada i porod ne budu u potpunosti gotovi.

Po povratku kući

Obično treći dan nakon poroda majka i novorođenče će doći kući, smjestiti se i međusobno upoznavati. Kada odlučite da to želite doula vam stoji na raspolaganju za davanje odgovora o porodu, vašoj bebi, dojenju i svemu o čemu želite razgovarati.

Što Doula ne radi:

Doula NE izvodi bolničke zadatke: mjerenje krvnog tlaka, fetalnih otkucaja srca, vaginalnih pregleda, davanje terapija itd. Ona je uz vas kako bi vam pružila fizički komfor i emocionalnu podršku.

Doula NE donosi odluke za vas. Pomoći će majci da dobije sve potrebne informacije kako bi mogla donositi odluke.

Doula NE razgovara s osobljem u majčino ime. S vama će raspraviti sve vaše brige i odgovoriti na sva pitanja, no s osobljem ćete razgovarati vi.

img-20180124-wa0001
Radno vrijeme

Ponedjeljak - Subota: po dogovoru

Kontakt

Pavla Hatza 8, 10000 Zagreb

Mob: +385 (91) 951-97-98
Tel: +385 (1) 660-91-35
Email: poliklinika.veritas@gmail.com