PRP (Platelet Rich Plasma)

PRP je engleska kratica od Platelet Rich Plasma, a u prijevodu znači plazma bogata trombocitima. U PRP-u se uz trombocite nalaze faktori rasta i matične stanice. Ti faktori rasta stimuliraju proliferaciju fibroblasta i keratinocita koji proizvode kolagen i keratin. Navedeni čimbenici su odgovorni za ubrzavanje procesa regeneracije i zacjeljivanja tkiva.
Najčešća dokazana primjena PRP-a je kod liječenja ozljeda živaca, mišića, ligamenata, kostiju, sportskih ozljeda, pomlađivanja lica, vrata, dekoltea i šaka, te sprječavanja ispadanja i stimulacije rasta kose. Odnedavno, metoda se koristi i u ginekologiji za estetske (pomlađivanje, smanjenje, tretman ožiljaka) i terapijske svrhe (kronična upala rodnice i vrata maternice, atrofija rodnice, smetnje pri odnosima, u postoperativnom i postporođajnom periodu za ubrzavanje procesa cijeljenja tkiva).
Ovaj tretman je potpuno prirodan (ne unose se sintetičke tvari) jer se koristi samo pacijentova krv, te ne postoji mogućnost nuspojava.

Tretman PRP-om se izvodi na slijedeći način:

– uzme se manja količina pacijentove krvi (kao u laboratoriju), krv se centrifugira u specijalnom uređaju da bi se odvojila plazma bogata trombocitima od ostalih stanica krvi

– mjesto koje će se tretirati PRP-om namaže se lokalnim anestetikom da bi tretman bio bezbolan

– PRP se aplicira u ciljane regije tankom iglom

Postupak traje oko sat vremena ovisno o tome koliko regija i koje regije se tretiraju, te pacijenti nakon tretmana mogu napustiti polikliniku.

Neposredno nakon tretmana moguća je pojava crvenila, natečenosti i rijetko podljeva, te minimalne boli na području koje se tretiralo. Crvenilo i natečenost nestaje obično nakon nekoliko sati, dok se podljev obično povuče kroz nekoliko dana. Većina pacijenata se odmah nakon tretmana vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

Već u par tjedana nakon tretmana vidljivo je opće poboljšanje u vlažnosti, strukturi i tonusu kože ili sluznice. Nakon tri do šest tjedana počinje razvoj novog kolagena i krvnih žila, a u idućih tri do šest mjeseci dolazi do nestanka linija i bora te ispravka obujma. U tom razdoblju tkivo se regenerira i poboljšava se njegova funkcionalnost. Koža i sluznica se revitalizira, te postaje mekša, elastičnija i vidno pomlađena.

Za najbolje rezultate preporučuju se tri do četiri tretmana sa razmakom od 30 dana. Rezultati tretmana trajat će i do dvije godine, kada se preporuča napraviti ponovni tretman.

Kontraindikacije za tretman PRP-om su slijedeće: aktivne infekcije, autoimune bolesti, teške metaboličke i sistemske bolesti, poremećaji zgrušavanja krvi te kod terapije protiv zgrušavanja krvi.

prp
Radno vrijeme

Ponedjeljak - Subota: po dogovoru

Kontakt

Pavla Hatza 8, 10000 Zagreb

Mob: +385 (91) 951-97-98
Tel: +385 (1) 660-91-35
Email: poliklinika.veritas@gmail.com