Mezoterapija

Mezoterapija je metoda kojom se vitamini, minerali, aminokiseline, antioksidansi i druge aktivne tvari ubrizgavaju direktno u srednji sloj kože – mezoderm. U tom sloju se nalaze sitne krvne žile. Time se postiže intenzivnija hidratacija i ishrana same kože, a proces starenja se značajno usporava.

Prva upotreba mezoterapije bila je u svrhu smanjenja bolova. Mezoterapiju je prvi primijenio M. Pistor 1952. godine u Francuskoj. Nakon objavljivanja njegovog rada mezoterapija se koristila za smanjivanje celulita, masnih naslaga i poboljšanja ishrane i izgleda kože.

Površni sloj kože ima funkciju barijere prema tvarima iz okoliša, čime štiti naš organizam ali i ne dozvoljava resorpciju više od 10 % aktivnih tvari koji postoje u regenerativnim kremama. Kako starimo koža doživljava promjene kao što su gubitak teksture i elastičnosti, nejednakost u pigmentaciji, gubi se potkožno masno tkivo a koža postaje slabije prokrvljena, dok na površini prominiraju prošireni kapilari. Većina navedenih promjena nastaje sa smanjenom funkcijom fibroblasta, pod utjecajem UV sunčevog zračenja, slobodnih radikala i drugog štetnog utjecaja okoliša. Aplikacijom aktivnih tvari (antioksidanata, vitamina, aminokiselina, minerala) u srednji sloj kože omogućava se direktna opskrba krvnih žila kože svim potrebnim sastojcima.

Cilj mezoterapije u procesu podmlađivanja kože je povećanje aktivnosti fibroblasta, stanica odgovornih za proizvodnju kolagena, elastina i hijalurona. Osima toga, aplikacija koncentracije aktivnih tvari pomaže obnavljanje i pojačava zdravlje, te vraća mladenački izgled kože. Sa ponavljanjem postupaka smanjuje se dubina bora, povećava se količina kolagena,  a samim time i popravlja tonus kože.

Koriste se sterilne tvari koje sadrže jedan aktivni sastojak (hijaluronsku kiselinu, vitamin C, vitamin A , aminokiseline i dr.) ili se mogu koristiti kokteli navedenih sastojaka ovisno od cilja koji želimo postići.

Najčešće se izvode 3 do 4 tretmana. Ovisno od sastojaka (koktela) koji se koriste tretmani mogu biti u razmaku 1 do 2 tjedna ili svakih mjesec dana. Održavanje se može raditi jedanput u dva mjeseca ili sa ponovnom serijom tretmana nakon 6 do 8 mjeseci.

Mezoterapija se najčešće izvodi na licu, vratu, dekolteu, rukama ili natkoljenicama.

Druga važna indikacija za mezoterapiju jeste redukcija celulita. Tada se koriste tvari koje tope masnoću, pojačavaju cirkulaciju, omogućavaju bolju drenažu ili imaju diuretičko djelovanje.

Tretman se izvodi na slijedeći način:

– mjesto koje će se tretirati namaže se lokalnim anestetikom da bi tretman bio bezbolan

– aplicira se mezoterapijska otopina tankim iglama i minijaturnim ubodima – do 4 milimetra dubine na svakih centimetar širine površine kože.

Postupak traje oko sat vremena ovisno o veličini regije, te pacijenti nakon tretmana mogu napustiti polikliniku.

Neposredno nakon tretmana moguća je pojava crvenila, podljeva, natečenosti i minimalna bol na području koje se tretiralo. Crvenilo nestaje obično nakon nekoliko sati, dok se otok i podljev obično povuku kroz nekoliko dana.

Od značajnijih nuspojava, mogu se pojaviti alergijska reakcija, koja je izrazito rijetka.

Već nakon prvog tretmana vidljivi su rezultati, no za optimalne rezultate potrebno je dva do tri tretmana mezoterapijom. Taj broj je individualan i ovisan o dobi pacijenta, tretiranoj regiji, kao i životnim navikama pacijenta (pušenje, izlaganje sunčevim zrakama).

Kontraindikacije za tretman mezoterapijom su slijedeće: alergije na pojedine aktivne sastojke, aktivne infekcije kože, kožne bolesti, autoimune bolesti, teške metaboličke i sistemske bolesti, poremećaji zgrušavanja krvi te kod terapije protiv zgrušavanja krvi.

k_fill-648x648
Radno vrijeme

Ponedjeljak - Subota: po dogovoru

Kontakt

Pavla Hatza 8, 10000 Zagreb

Mob: +385 (91) 951-97-98
Tel: +385 (1) 660-91-35
Email: poliklinika.veritas@gmail.com