Dismenoreja (bolne menstruacije)

Bolna menstruacija, također poznata kao dismenoreja, jedna je od najčešćih problema kod žena. Većina žena počinje imati dismenoreju tijekom adolescencije, obično unutar četiri do pet godina od prvog menstrualnog ciklusa. Bolna razdoblja postaju manje uobičajena sa godinama žene.

Ovaj članak raspravlja o uzrocima, simptomima, dijagnozi i liječenju primarne dismenoreje kod koje nema organskog uzroka boli (npr. endometrioza, miomi, bolesti crijeva)

UZROK DISMENOREJE

Prostagladini su kemijski spojevi koji se formiraju u sluznici maternice tijekom menstruacije. Ove tvari uzrokuju kontrakcije (grčeve) mišića maternice, koji onda smanjuju protok krvi i kisika u maternici što dovodi do pojave boli. Slično kao i bolovi u trudu, te kontrakcije mogu uzrokovati jake bolove i nelagodu. Prostaglandini također doprinose mučnini i proljevu koje neke žene doživljavaju.

SIMPTOMI DISMENOREJE

Bol kod dismenoreje je grčevita i obično se nalazi u donjem dijelu trbuha iznad pubične kosti (suprapubična regija). Neke žene također imaju jake bolove u leđima ili bedrima. Bol obično počinje neposredno prije ili kad počinje menstruacijsko krvarenje i postupno se smanjuje tijekom jednog do tri dana. Bol je povremena, od blage boli do jake boli koja onesposobljava.

Drugi simptomi koji mogu pratiti grčevitu bol uključuju mučninu, proljev, vrtoglavicu, umor, glavobolju ili osjećaj gripe.

DIJAGNOZA DISMENOREJE

Dijagnoza dismenoreje temelji se na medicinskoj povijesti i fizičkom pregledu.

Kod žene s dismenorejom treba učiniti pregled trbuha i kompletan ginekološki pregled. Tijekom pregleda promatra se veličina i oblik rodnice, vrata maternice, maternice i jajnika. Unutarnji pregled zdjelice nije obavezan u adolescentnica.

Zdjelični ultrazvuk (izveden vaginalno, ako je moguće) je koristan u određivanju stanja kao što su miomi maternice, adenomioza ili endometrioza, tj. u isključivanju sekundarne dismenoreje.

LIJEČENJE DISMENOREJE 

Postoji niz dostupnih tretmana:

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID – nonsteroidal anti-inflammatory drugs)

NSAID (ibuprofen, ketoprofen, diklofenak, indometacin) su skupina lijekova koji su vrlo učinkoviti u smanjenju boli povezanih s dismenorejom. Neki NSAID su dostupni bez recepta dok drugi zahtijevaju recept. Bezreceptni NSAID su jednako učinkoviti kao i oni koji idu na recept ako se uzimaju u adekvatnoj dozi.

Ovi lijekovi su najučinkovitiji ako se uzimaju čim počne krvarenje ili se pojave menstruacijski simptomi, a zatim se redovito uzimaju dva do tri dana.

Kontracepcijske pilule

Tablete za kontracepciju i drugi oblici hormonskih kontraceptiva (npr. vaginalni prsten, intrauterini uređaj koji oslobađa hormone, kontracepcijski implantat) također predstavljaju učinkovite tretmane za žene s dismenorejom. Ti lijekovi uzrokuju stanjivanje sluznice maternice, mjesta gdje nastaju prostaglandini, čime se smanjuju kontrakcije maternice i menstruacijsko krvarenje, a samim time i bol i grčevi. Kao što je objašnjeno u nastavku, žene mogu odabrati upotrebu i NSAID-a i hormonske kontraceptive za kontrolu dismenoreje.

Očito, hormonske metode kontracepcije nemaju smisla za žene koje pokušavaju zatrudnijeti. Međutim, žene koje ne pokušavaju zatrudnijeti obično imaju znatno slabije dismenoreje nakon primjene hormonskih kontraceptiva dva do tri mjeseca od početka primjene, čak i ako žena ne mora sprečavati trudnoću (npr. ako žena nije seksualno aktivna ili ako su ona ili njezin partner imali postupak sterilizacije).

Žene koje kontinuirano uzimaju hormonsku terapiju kako bi se zaštitile od trudnoće imaju često povremeno svijetla krvarenja ili mrlje, osobito tijekom prva dva do tri mjeseca liječenja. To obično prolazi s vremenom. Kada dođe do krvarenja, obično je manje i povezano je s manje teškim grčevima nego prije liječenja.

Tradicionalno, hormoska terapija za kontracepciju (pilule, spužve, prsten) uzimaju se tako da žene imaja mjesečno krvarenje. Međutim, žene koje više ne žele krvariti svaki mjesec i one koje žele smanjiti dismenoreju, mogu kontinuirano upotrijebiti ove kontraceptive kako bi izbjegle ili smanjile bolove povezane s menstruacijskim ciklusom. Kontinuirano liječenje znači sljedeće:

  • Žene koje uzimaju tablete za zaštitu od trudnoće trebale bi uzeti jednu “aktivnu” pilulu dnevno tijekom 21 ili 24 dana (ovisno o vrsti pilule), a zatim otvoriti novi paket pilula i učiniti isto. To se može učiniti neograničeno, iako mnoge žene prestaju uzimati tabletu za nekoliko dana svakih 9 do 12 tjedana, a mnoge žene će imati neko krvarenje za to vrijeme.
  • Žene koje koriste flaster (Xulane) primjenjivat će novi flaster jednom tjedno 9 do 12 tjedana, a zatim nekoliko dana rade pauzu , te će imati krvarenje za to vrijeme.
  • Žene koji koriste vaginalni prsten (NuvaRing) umetnut će novi prsten svakih tri do četiri tjedna tijekom 9 do 12 tjedana, a zatim ne upotrebljava prsten nekoliko dana; većina žena će tijekom nekog vremena imati krvarenje.
  • Žene koje koriste injekcije medroksiprogesteron acetata (Depo-Provera) koriste jednu injekciju svakih 12 tjedana. Većina žena ima isprekidano krvarenje za prvih nekoliko mjeseci što se obično smanjuje s vremenom. Međutim, nakon što su žene dobile četiri ili više injekcija (jedna ili više godina upotrebe), većina ima malo ili nikakvo krvarenja.

Intrauterini uređaj (IUD)

Intrauterini uređaj (IUD) koji sadrži hormon levonorgestrel (Mirena, Skyla, Liletta) može smanjiti dismenoreju za čak 50 posto. U studiji provedenom među tinejdžericama od 12 do 17 godina, primjena manje doziranog levonorgestrela u obliku IUD (Kyleena) je zabilježila značajno smanjenje dismenoreje.

Nefarmakološki postupci

Tretmani koji ne zahtijevaju korištenje lijekova također mogu pomoći u smanjenju dismenoreja. U nekim slučajevima, ovi tretmani nisu jednako učinkoviti kao i lijekovi, iako se mogu kombinirati s lijekovima za otpuštanje boli.

Toplina

Primjena topline na donji dio trbuha s grijačim jastukom, bočicom s toplom vodom ili flasterom za samo-grijanje može značajno smanjiti bol, često kao i liječenje NSAID-om. Važno je izbjegavati spaljivanje kože s prevelikom vrućom bocom za grijanje ili s toplom vodom; Preporučuje se temperatura od približno 40 ° C. Toplina se može primijeniti onoliko često koliko je potrebno. Korištenje topline uz NSAID može ubrzati olakšanje boli.

Dijetalni, vitaminski i biljni tretmani

Različite dijetalne i vitaminske terapije proučavane su za ublažavanje dismenoreje. Međutim, studije su uključivale mali broj žena i ne daju dovoljno podataka o sigurnosti i učinkovitosti. Dok je pregled objavljenih studija ukazivao na to da bi đumbir mogao imati neki učinak, ne savjetuju se prehrambeni, vitaminski ili biljne lijekovi za dismenoreju.

Vježba

Brojne studije su dokazale da vježba smanjuje menstruacijske simptome, uključujući bol. Vježba ima brojne prednosti, stoga je razumno pokušati vježbati kako biste smanjili bolna razdoblja.

Komplementarna ili alternativna medicina

Postoje dokazi da su različite vrste komplementarne medicine, kao što su joga ili akupunktura, učinkoviti u smanjenju bolnih razdoblja. Međutim, potrebno je daljnje ispitivanje kako bi se potvrdila sigurnost i učinkovitost ovih tretmana.

Transkutana električna stimulacija živca:

Transkutana električna stimulacija živca (TENS) je tretman koji uključuje upotrebu flaster elektroda koji se postavljaju na kožu u blizini bolnog mjesta. TENS se koristi za liječenje boli uzrokovanih mnogim stanjima i može pomoći u smanjenju dismenoreje kod nekih žena.

Pacijent nosi bateriju na remenu, što stvara blagu električnu struju koja prelazi na elektrode. Vjeruje se da električna struja stimulira oslobađanje kemikalija koje blokiraju ili smanjuju bolne živčane impulse.

Analiza nekoliko studija pokazala je da TENS ne smanjuje jednako učinkovito bol kao lijekovi, iako to može biti korisna alternativa za žene koje ne mogu ili ne vole uzimati lijekove za ublažavanje boli.

Kirurške opcije

Najmanje dva kirurška postupka razvijena su za liječenje dismenoreje. Obje ove operacije uključuju rezanje ili uništavanje živaca maternice, što sprečava prijenos signala boli. Međutim, nije dokazano nikakvo kirurško djelovanje koje bi omogućilo dugotrajno olakšanje boli, a i svaka operacija sa sobom nosi određeni rizik komplikacija. Na to vjerovatno utječu regeneracija živaca ili prijenos signala boli allternativnim putem. Kao rezultat toga, kirurški tretmani za dismenoreju nisu općenito preporučeni.

AKO POČETNI TRETMAN DISMENOREJE NE USPIJE

Najučinkovitiji tretman za dismenoreju uključuje lijekove iz NSAID skupine i/ili hormonsku kontracepciju. Ako jedan od ovih tretmana nedovoljno umanjuje bol u roku od dva do tri mjeseca, može se probati još jedan tretman. Na primjer, ako žena pokuša NASID-ove, ali bez učinka ili ne podnosi liječenje, može se preporučiti liječenje hormonskim kontraceptivima umjesto ili uz NSAID (ili obrnuto).

Ako niti NSAID niti hormonska terapija adekvatno ne umanjuju bol, sljedeći korak ovisi o dobi žene, simptomima i drugim medicinskim uvjetima. Opcije uključuju:

  • Može se preporučiti dijagnostička laparoskopija kako bi se utvrdilo da li endometrioza, ili neko drugo stanje, uzrokuje bol. Obično se izvodi u operacijskoj sali pod općom anestezijom. Laparoskopija je minimalno invazivna kirurgija koja koristi male rezove i tanki teleskop s kamerom kako bi se utvrdilo postoje li znakovi endometrioze ili drugih abnormalnosti unutar zdjelice.
  • Pretpostavimo da je bol uzrokovana endometriozom. Liječimo hormonom koji oslobađa gonadotropin (GnRH), kao što su nafarelin (Synarel) ili leuprolid (Lupron). Ako se dismenoreja poboljšava unutar dva do tri mjeseca od početka liječenja, vjerojatno je uzrokovana endometriozom.
dism
Radno vrijeme

Ponedjeljak - Subota: po dogovoru

Kontakt

Pavla Hatza 8, 10000 Zagreb

Mob: +385 (91) 951-97-98
Tel: +385 (1) 660-91-35
Email: poliklinika.veritas@gmail.com